Nobelin kirjlallisuuspalkinto neuvostoajan ilmiöiden kuvaajalle

Nobelin kirjlallisuuspalkinto neuvostoajan ilmiöiden kuvaajalle

08.10.2015

Uusi nobelin kirjallisuuspalkittu on valittu tänään Ruotsissa. Kirjallisuuden palkinnon saaja on valkovenäläinen Svetlana Aleksijevitsh, jonka tunnetuin teos lienee ydinvoimalaonnettomuuden jäljistä kertova teos Tshernobylistä nousee rukous.

Tänä vuonna Nobelin kirjallisuuspalkittu tekee taas historiaa, sillä palkinnon saaja on 14. kirjallisuuden palkinnon saanut nainen. Nobelin kirjallisuuspalkintoa on jaettu vuodesta 1901, ja ylivoimaisesti suurin osa palkintojen saajista on ollut miehiä. Suomesta kirjallisuuspalkinnon sai F.E. Sillanpää vuonna 1939.

Valkovenäläinen kirjailija ja journalisti Aleksijevitsh ajautui kokonaan kirjailijan uralle oikeastaan Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Naisesta tuntui, että hän oli todistamassa historiallisia aikoja neuvostovallan murentuessa ja hän halusi alusta alkaen kirjoittaa kokemuksiaan ja näkemiään asioita ylös. Hän haastatteli jatkuvasti ja aktiivisesti ihmisiä ympärillään eri aiheista, osittain journalistin työnsä vuoksi, mutta myös pelkästään kirjojensa aineistoksi.

Aleksijevitshiltä on julkaistu suomeksi ainakin teokset Sodalla ei ole naisen kasvoja, Viimeiset todistajat, Sinkkipojat, Kuolemasta lumoutuneet ja Tshernobylistä nousee rukous. Kirjat kertovat Afganistanin sodasta, naispartisaaneista, Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen itsemurhaa yrittäneistä. Tshernobylin jälkimainingeista ja seurauksista kertovaa kirjaa hän työsti kymmenen vuotta.

Kirjat ovat todellisia, autenttisia ja karuudessaan jopa kammottavia, sillä niissä oikeat ihmiset avaavat itsensä ja kertovat elämästään pelon, kärsimyksen ja mielivallan keskellä.

Nobelin kirjallisuuspalkinto luovutetaan joulukuussa Ruotsissa järjestettävässä tilaisuudessa. Palkintosumma on 863 000 euroa.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Siirry alkuun