Finlandia-palkinto siivittää kirjojen joulumyyntiä

Finlandia-palkinto siivittää kirjojen joulumyyntiä

Huomenna julkaistavaa Finlandia-palkintoa on parjattu vian kustantamoiden markkinointikikaksi. Siinä se todella onnistuukin, sillä Finlandia-palkinto on oikeastaan ainoa koko kansan tuntema kirjallisuuspalkinto, ja sen voittajaa ostetaan kuin kuumilta kiviltä.

Huomenna torstaina Suomi saa taas uuden ylistettävän kirjan, helpon vaihtoehdon pukin konttiin, sillä tällä kertaa toimittaja ja muusikko Heikki "Hector" Harma jakaa Suomen suurimman kirjallisuuspalkinnon. Tänä vuonna mukana kuuden joukossa on tuttuja nimiä, kuten jo kertaalleen palkittu Kari Hotakainen ja ainakin tietoFinladiassa mukana ollut Panu Rajala, mutta myös tuntemattomiakin kirjallisuuden uusia tulokkaita.

Finlandia-palkintoa on kuitenkin kritisoitu eriarvoisuudesta sekä siitä, että se on vain keino siivittää kirjojen joulumyyntiä. Tässä Finlandia-palkinto todella onnistuukin, sillä se saa joka vuosi valtavasti mediahuomiota, ja perinteisesti voittajaa sekä kuuden parhaan joukkoon päässeitä kirjoja myydään joululahjoiksi kuin häkää...

Finlandia-ehdokkaiden joukkoon lähellekään kaikilla ei ole kuitenkaan mahdollisuuksia. Esimerkiksi runot ja novellit on suljettu kokonaan ulkopuolelle. Toisaalta tänä vuonna runouden, romaanin ja novellin rajoja rikkoo vahvasti ainakin Laura Lindstedtin Oneiron, joka on ikään kuin uuden kirjan muotokokeilu.

Finlandia-palkintoa on kritisoitu myös siitä, että se on mahdollista antaa samalle kirjailijalle useampaan kertaan. Tänäkin vuonna ehdokkaissa on mukana jo kertaalleen palkittu Kari Hotakainen, jonka Juoksuhaudantie palkittiin vuonna 2002. Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Antti Majander ehdottikin, että mikäli jo palkitun kirja on jälleen ehdokkaissa, tässä kirjassa pitäisi olla jotain todella uutta ja mullistavaa. Tällaista ei Majanderin mukaan Hotakaisen uusimmassa ehdokasromaanissa Henkireikä.


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Siirry alkuun