Kirjojen lukeminen aktivoi ja tekee onnelliseksi

Kirjojen lukeminen aktivoi ja tekee onnelliseksi

15.01.2016

Kirjoja lukevat ihmiset ovat onnellisempia kuin ihmiset, jotka eivät lue kirjoja, todistaa syksyinen italialaistutkimus. Lukemisharrastus aktivoi myös muiden harrastusten pariin, antoi mukavasti positiivista sisältöä elämään ja vaikutti muutenkin tosi positiivisesti ihmisten elämään.

Italian Rooman Tre-yliopistossa tehtiin syksyllä kirjaihmisten kannalta kiinnostava tutkimus: kirjoja lukevat ihmiset ovat muita onnellisempia ja tyytyväisempiä. Onnellisuutta mittaava indeksi oli 7,44, kun ei-lukevilla sama luku oli 7,21, keskiarvo oli 7,3.

Lukijoista kolme neljästä piti lukemista tärkeänä ja erittäin antoisana harrastuksena. Lukeminen valikoitui neljänneksi palkitsevimmaksi harrastukseksi urheilun, musiikin kuuntelun ja kulttuurin harrastamisen jälkeen. Lukeminen näyttää tutkimuksen valossa olevan siis erittäin tärkeä osa kirjoja lukevien ihmisten elämää!

Kirjoja lukevat viettivät vähemmän aikaa television ääressä kuin he, jotka eivät lukeneet. Lukijoista noin 18 prosenttia vietti aikaansa television ääressä, kun ei-lukijoista television annista nautti 26 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan lukuharrastus opitaan pääasiassa vanhemmilta, siltä vanhempien esimerkki oli yli puolet tärkeämpi kuin kavereiden. Myös koulun antamalla innostuksella oli merkitystä lukuharrastuksen alkamisessa. Lapsia ja nuoria kannattaisikin ohjata kirjojen pariin, sillä onnellisuuden lisäksi lukuharrastus vaikutti lukijoiden elämänhallinnan tunteeseen. Mitä enemmän ihminen luki, sitä paremmin hän tunsi pärjäävänsä arjessa. Heillä oli vähemmän kielteisiä ajatuksia kuin muilla. Lukuharrastus näyttäisi muutenkin aktivoivan ihmisiä, sillä se kannusti muiden harrastusten pariin.

Tutkimuksessa selvisi myös, että 60 prosenttia italialaisista ei ollut lukenut yhtään kirjaa viimeisen vuoden aikana. Lukemattomien määrä kasvaa Italiassa koko ajan, ja tilanne taitaa olla Suomessa sama.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?


Siirry alkuun