Suomi on lukemisen ykkönen - jälleen

Suomi on lukemisen ykkönen - jälleen

21.03.2016

Suomi ei loista pelkästään Pisa-tutkimusten lukutaidossa, vaan myös kaikki edellytykset lukemiselle ovat maailman huippuluokkaa. Kirjoja kulutetaan täällä enemmän myös siksi, että valtakulttuuri suosii lukemista ja arvostaa tietoon pohjautuvaa kokemusta.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa käytettiin aineistona erilaisia tilastoja, perinteisen lukutaidon lisäksi. Esimerkiksi vertailtiin kirjastojen ja ilmestyvien sanomalehtien määrää sekä koulussa käytettyjen vuosien määrää. Pelkässä lukutaidossa Suomi joutui jakamaan ensimmäisen sijan, mutta kun kaikki muut otettiin mukaan laskuihin, Suomi rankkautui ehdottomasti ykköseksi. Suomessa lukeminen on siis paremmalla mallilla kuin missään muualla!

Listan kärjessä tulevat Suomen perässä heti muutkin Pohjoismaat. Kymmenen kärkijoukossa oli seitsemännen sijan napannutta Yhdysvaltoja lukuunottamatta pelkästään pohjoisemman Euroopan maita. Listan viimeisinä olivat Botswana, Indonesia ja Thaimaa. Listalla oli mukana vain 61 maata 200:sta, sillä lopuista maista ei ollut tarpeeksi tilastotietoja saatavilla.

Tutkijat arvioivat Pohjoismaiden menestyksen johtuvan siitä, että täällä vahva yhtenäiskulttuuri, joka arvostaa lukemista, kirjoja ja kirjallisuutta.

Aasian maat eivät loistaneet kokonaistutkimuksessa, mutta kun katsottiin pelkkää lukutaitoa, Etelä-Korea, Japani ja Kiina pitivät Suomen kanssa ykkössijoja kirkkaasti. Nämä tutkimustulokset olivat peräisin Pisa-tutkimuksesta.

Tutkimusttulokset löytyvät kokonaisuudessaan täältä.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun