E-kirjojen suosio alkaa pikkuhiljaa nousta kirjastoissa

E-kirjojen suosio alkaa pikkuhiljaa nousta kirjastoissa

07.02.2017

E-kirjat ovat tehneet todellista tuloaan jo yli kymmenen vuotta. Helsingin kirjastoissa viime vuosi näyttäisi viimein olevan käänteentekevä: e-kirjoja lainattiin ja luettiin lähes kaksinkertaisesti edelliseen vuoteen verrattuna.

 

E-kirjoja on ollut saatavilla jo yli kymmenen vuotta. Niiden läpimurto on kuitenkin ollut tuskallisen hidasta, onko sitten ollut kyse suomalaisten hitaasta lämpenemisestä sähköiselle kirjalle vai surkeista lukusovelluksista vai sähköisten kirjojen tarjonnan vähyydestä. Sähköisten kirjojen hidas suosio on varmasti ollut kaikkien näiden tekijöiden summa.

 

Sähköisiä kirjoja ostetaan koko ajan enemmän. Suomessa todella suosittu sähköisten kirjojen sovellus ja kirjakauppa on Elisa Kirja, josta löytyy noin 10 000 suomenkielistä e-kirjaa, kotimaisia ja käännettyjä ulkomaisia, sekä yli 1000 sähköistä äänikirjaa. Sähköisiä kirjoja ostetaankin joka vuosi enemmän.

 

Kirjastoissa sähköisten kirjojen tarjonta ja lainaaminen on kuitenkin ollut todella alhaisella tasolla. Joitakin vuosia sitten pääkaupunkiseudun kirjastojen yhteinen tietokanta Helmet alkoi kuitenkin panostaa sähköisiin kirjoihin ja lukusovellukseen. Tämä on tuottanut tulosta: viime vuonna lainausten määrä kasvoi 37 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen.

 

Eri teoksia tietokannassa oli viime vuoden lopussa noin 10 000, mikä on 44 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Viime vuonna palvelua käytti 15 000 uutta asiakasta, eli noin 11% koko Helmet-kirjastojen asiakkaista käytti palvelua. Kirjoja voi lukea joko kotimaisella Ellibs-sovelluksella tai amerikkalaisella OverDrive sovelluksella. Molempia sovelluksia voi käyttää sekä tietokoneella että tabletilla.

 

Suosituin kirja sähköisessä tietokannassa oli KonMari: Siivouksen elämänmullistava taika, joka on ollut yksi suosituimpia kirjoja myös fyysisenä kirjana. Äänikirjoista suosituimpia olivat talousaiheiset elämänhallintaoppaat.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Englannin pääkaupunki?


Siirry alkuun