Älä tuputa nuorelle vain kirjoja - kaikesta lukemisesta on hyötyä!

Älä tuputa nuorelle vain kirjoja - kaikesta lukemisesta on hyötyä!

Nuorten lukemisesta ollaan yleisestä Suomessa huolissaan - eikä suotta, sillä Pisa-tutkimuksissa Suomi oli tipahtanut neljänneksi lukemisessa ja samaan aikaan 11 prosenttia 15-vuotiaista painii suurten lukuongelmien kanssa. Kuinka nuoria saataisiin lukemaan enemmän? Ehkä ongelma onkin vanhemman sukupolven käsityksissä ja uskomuksissa?

 

Kaikesta lukemisesta on hyötyä, ei pelkästään kaunokirjallisten klassikoiden. Tämä on fakta numero yksi, jonka jokaisen yli 30-vuotiaan teinejä moralisoivan vanhemman, opettajan ja aikuisen on hyvä tiedostaa. Blogien, nettikolumnien, jopa keskustelupalstojen lukemisesta on nuorelle hyötyä. Toki, jos nuoren lukeminen koskee ainostaan näitä, sanavarasto jää tällaisella lukemisella todella suppeaksi.

 

Tähän tosiasiaan on herätty monella eri taholla. Esimerkiski Elisa Kirjan uudessa lukukampanjassa rap-artisti Mikael Gabriel kannustaa poikia tarttumaan sanoihin ja kysyy, millä tavalla kukakin halua sen tehdä? Tässä mainoskampanjassa on raikas ote, jota kaivattaisiin myös muuhun lukemiskeskusteluun. Ei ole pakko tarttua heti Hugon Kurjiin, jotta voi sanoa lukevansa, voi lukea vaikka rap-lyriikoita tai mainostekstejä. Ja ehkä nuorilla miehillä itsellään voi olla joku ihan tuore ajatus lukemisesta ja kirjoittamisesta? Mitä omaehtoisemmin nuoret saadaan sanojen maailmaan, sitä todennäköisemmin Kurjatkin jossain vaiheessa kuluu näiden käsissä.

 

Nuoretkin voivatkin viedä lukemisen ihan uudelle tasolle, kunhan vain heille annetaan mahdollisuus. Tätä he eivät välttämättä saa, jos heidät ympäröidään huolella, paheksunnalla ja tulevaisuuden mustamaalaamisella: ette pärjää yhteiskunnassa, ette kasva empaattisiksi ihmisiksi, ette saa ilmaistua itseänne.... Ehkä nuoret tarvitsevatkin sen sijaan esikuvaa lukimisesta, muuta virikettä ja ajattelemisen aihetta kuin mitä puhelin ja tietokone voivat tarjota, ehkä he tarvitsevat ainoastaan pientä luovaa taukoa älylaitteista. Kuten muuten tarvitsee myös suurin osa aikuisista. Tässä aikuiset voivat toimia erittäin hyvänä esimerkkinä: jättää itse puhelin hetkeksi syrjään ja lähteä vaikka luontoon retkelle. Antaa nuorellekin pieni vihko ja kynä tai kirja mukaan.

 

Kun lukeminen vain saadaan osaksi nuorten elämää, klassikot tulevat jossain vaiheessa kyllä ihan luontevasti osaksi lukukavalkadia. Tai sitten eivät. Ehkä nuoret tekevät itse omat klassikonsa.


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Siirry alkuun