Syksyn kirjoissa näkyy Suomi 100 -teema

Syksyn kirjoissa näkyy Suomi 100 -teema

11.09.2017

Suomen satavuotisjuhla näkyy monella tavalla syksyn kirjamarkkinoilla. Syksyn kirjoissa on niin sotahistoriaa kuin muistateoksia, proosaa, runoja ja tietokirjoja. Juhlavuotta on kunnioitettu myös paikallisilla kirjoituskilpailuilla, joista on koottu antologioita.

 

Suomi 100 -juhlavuosi on ollut täynnä kaikenlaista erityistä historiaa koskevista luentokokonaisuuksista taidenäyttelyihin ja kirjoituskilpailuihin. Suurin osa juhlavuoden kirjoista julkaistaa kuitenkin vasta nyt syksyllä, sillä syksy on aina kuuminta kirjasesonkia.

 

Syksyn kirjasadossa onkin valtavasti kiinnostavia teoksia, niin proosaa kuin tietokirjallisuuttakin. Yksi historiallisesta kirjallisuudesta ehdottomasti kiinnostavin helmi on 59 vuotta sitten kuolleen Paavo Järvisen muistelmateos Kovaa aikaa vuoden 1918 sodasta ja siihen johtaneista tapahtumista. Kirjan kustantaa Warelia ja sen julkaisua on ajanut eteenpäin historiantutkija Tuomas Hoppu. Kirja julkaistaan syyskuun viimeisenä päivänä.

 

Hopun mukaan Kovaa aikaa on siksi ainutlaatuinen, että se on täysin aitoa aikalaiskokemusta punaisten riveistä. Kerronta ja asioiden tulkinta on Hopun mukaan todella kypsää ja analyyttistä, päähenkilö pystyy näkemään molempien osapuolten toiminnan taakse ja ymmärtämään molempia. Järvinen taisteli punaisten riveissä ja oli vankileirillä Lahdessa.

 

Toinen kiinnostava sotahistoriallinen teos on historioitsija Petri Pietiläisen haastattelemista ja kokoamista Jalkaväkirykmentti 1:n rivisotilaiden kokemuksista jatkosodassa. Erityisen kiinnostavia ovat jatkosodan vetäytymisvaiheen kokemukset, kuinka sotilaat kokivat jääneensä yksin, kuinka puolustus oli huonosti suunniteltu eikä sotilaita kuunneltu. Nämä kokivat, että heidät vietiin Kannakselle kuolemaan. Pietilläinen haastatteli 22 elossaolevaa veteraania viime kesänä. Näistä neljä kuoli viime talvena. Haastattelut avaavat Suomen sodanaikaisen johdon ja päätöksenteon motiivit uuteen valoon. Kirjan Yksi rykmentti, sata tarinaa julkaisee Decendo.

 

Katso kirjasyksyn satoa esimerkiksi Otavan uutisista.

 


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun