Äänikirjat nostivat kirja-alan uuteen nousuun

Äänikirjat nostivat kirja-alan uuteen nousuun

Kirja-alalla kuuluu kummia: vuosia alamäkeä vauhdilla luisunut trendi on parin viime vuoden aikana kääntynyt selvään nousuun. Kirjoja ostetaan taas aiempaa hanakammin. Vaikka ihan vanhanaikaisia kirjojakin ostetaan nyt vilkkaammin kuin muutama vuosi sitten, huimin nousu näkyy äänikirjoissa.

 

Äänikirjat ovat muuttaneet kirja-alaa uuteen suuntaan, jota se on kaivannut jo vuosia. Suomalainen Kirjakauppa, Ablibris ja Akateeminen Kirjakauppa ovat tavoittaneet ääkirjoilla ihan uusia lukijoita tai kuuntelijoita. Liikkeiden myynneistä koostettujen tilastojen mukaan esimerkiksi rekkakuskit ja muut paljon autoilevat sekä kotiäidit ovat ihan uusia äänikirjojen kuluttajia. Eikä ihme, sillä kumpikaan näistä ei kykene lukemaan kirjaa, mutta varmasti mielellään kuuntelee muiden töiden ohessa.

 

Suurin osa äänikirjoista myydään kuitenkin kuluttajille, jotka lukevat muutenkin. Äänikirjat laajentavat kirjarepertuaaria ja mahdollistavat kirjojen suuremman kulutuksen. Äänikirjoja ovat tehneet tunnetuiksi myös muutaman vuoden Suomen markkinoilla toimineet kirjojen Spotify-tyyliset palvelut Bookbeat ja Storytel. Molemmissa kuluttaja saa sovellusten laajat kirjahyllyt luettavakseen ja kuunneltavakseen noin 17 euron kuukausimaksulla. Myös kirjastojen e-kokoelmat ovat jatkuvasti yhä suositumpia kaikkialla Suomessa.

 

Äänikirjojen ohessa myös e-kirjat ovat lisänneet kirjojen kuluttajakuntaa, mutta ei siinä määrin kuin vuosia sitten kuviteltiin. Todellinen sähköisten kirjojen läpimurron tekivät äänikirjat, jotka laajentavat kirjojen lukukokemusta sekä niiden kulutusmahdollisuuksia.

 

Kirjojen myynti on kasvanut vuoden 2016 jälkeen, kun oppikirjauudistus aiheutti piikin myyntiin. Viime vuonna myynti kasvoi jo ilman oppikirjojen tukea, ja kustantamojen kaikkien kirjojen myynti nousi 7,2 prosenttia. Tästä painettujen kirjojen myynti kasvoi 2,9 prosenttia ja sähköisten julkaisuidenz 46 prosenttia.


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Siirry alkuun